2016. február 4., csütörtök

Pályázati felhívás: Pápai Akadémiák Díja 2016 – keresztény humanizmus a művészetben

Közzétették a „Pápai Akadémiák Díja” éves pályázati felhívását. Az idei Díjat a Pantheon Virtuózainak Szépművészeti és Irodalmi Jeles Pápai Akadémiája (Pontificia Insigne Accademia di Belle Arti e Lettere dei Virtuosi al Pantheon) hirdette meg, a tíz, más-más területen működő pápai akadémia közötti rotációnak megfelelően.
Ennek megfelelően a 2016-os Díjat irodalmi és szépművészeti kategóriában ítélik majd oda egy fiatal művésznek, illetve intézménynek, a keresztény humanizmus és annak művészi kifejezése terén kifejtett jelentős munkássága elismeréseként.
Pályázhatnak:
·         25-39 év közötti fiatalok az irodalom, a költészet, a zene különböző területeiről;
·         20 évnél fiatalabb intézmények, melyek az irodalom, a költészet, a zene területén fejtenek ki képzési-nevelési tevékenységet.
A pályázatnak tartalmaznia kell (célszerűen olasz nyelven):
·         Egyéni pályázók esetében: pályázati levél a művészi szakmai pályafutás összefoglalásával, életrajz, publikációk, kották, zenei felvételek;
·         Intézmények esetében: alapszabály másolata, az elmúlt egy évtizedben kifejtett szakmai tevékenység dokumentációja.
A pályázatot 2016. május 14-én délután 14:00 óráig lehet eljuttatni a Pápai Akadémia címére: Via della Conciliazione 5, 00120 Città del Vaticano.
A pályázatokat az akadémia tagjai bírálják el, akik a Díjra jelöltek listáját a Pápai Akadémiák Koordinációs Tanácsa elé terjesztik, majd a végleges döntést a Szentatya hozza meg.
A Pápai Akadémiák Díja 20.000 (húszezer) euróval jár, amit azonban megosztva is odaítélhetnek.
A Pantheon Virtuózainak Akadémiája a Szentszék szépművészeti és irodalmi akadémiájaként a XVI. század óta működik. Minden idők legnevesebb, Rómában alkotó művészeit tömörítette, akik a XVII. századtól kezdve a Pantheon oszlopcsarnokában tartottak időszaki kiállításokat (innét az olasz elnevezése). Célja a keresztény irodalom és az egyházművészet tanulmányozása és előmozdítása, a művészek lelki képzése. Tagjai világhírű építészek, filmrendezők, képzőművészek, festők, szobrászok, zenészek, költők és írók. A pápa nevezi ki őket, létszámuk legfeljebb 50 fő lehet, és 80. életévük betöltésével „emeritus akadémikussá” válnak. Rajtuk kívül létezik a „tiszteletbeli akadémikusok” kategóriája is, amelynek haláláig tagja volt a jeles magyar festő, Hajnal János is. A Pápai Akadémiák a Kultúra Pápai Tanácsa felügyelete alatt működnek.
A 2016-os Pápai Akadémiák Díja pályázati felhívása elérhető olasz és angol nyelven.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése