2015. december 16., szerda

50 éves a római Szent István Alapítvány


A római Szent István Házat működtető Alapítvány létrejöttének 50. évfordulójáról emlékeztek meg december 15-én a Via del Casaletto-i magyar zarándokház kápolnájában. A Dr. Németh László atya, az Alapítvány elnöke által vezetett szertartáson koncelebráltak a Rómában élő magyar papok.
Az alkalomra a Szent István Társulat gondozásában megjelent Dr. Németh László könyve (A római Szent István Alapítvány 50 éve. Róma-Budapest 2015), mely az Alapítvány történelmét egykori és jelenlegi tagjainak élettörténetén keresztül ismerteti.

Az ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard nagykövet:

Dr. Habsburg-Lotharingiai Eduard
Magyarország Szentszéki Nagykövete üdvözlőbeszéde
a római Szent István Alapítvány 50. évfordulója alkalmából
2015. december 15.
 

Főtisztelendő Atyák, tisztelt Hölgyeim és Uraim, kedves Barátaim!

A magyar kormány nevében tisztelettel köszöntöm a Szent István Alapítvány elnökét, Mons. Németh Lászlót és a kuratórium többi tagját. Ugyancsak szeretettel köszöntöm e Ház lakóit, a római magyar közösség tagjait, s minden vendéget.

Rómát hasonlíthatjuk a tengerhez, mely örökké mozgásban van, mely örökké éltet, ahová mindenki vágyik eljutni. S ha odaér, akkor előbb félénken megmártózik benne, majd szinte önfeledten elmerül habjaiban és élvezi a víz simogatását. Többen így voltunk/vagyunk az Örök Várossal, nem?

Ebben a tengerben szigetek is vannak. Szigetek, ahol biztos kikötők várnak, amelyeken megpihenhetünk, ahonnan azután újra belevethetjük magunkat a habokba, a Város forgatagába. Ilyen szigetek számunkra a római magyar intézmények és közösségek.

E szigetek között is kiemelkedő helyet foglal el a Szent István Ház. Nemcsak azért, mert mind közül talán ez épült a legmagasabban fekvő helyre, egy domb tetejére. Kiemelkedő azért is, mert eszmei örököse egy ősi intézménynek, a Szent István által alapított zarándokháznak. Ősibb tehát, mint a nagykövetségeink, vagy kulturális intézetünk.

A ház életéhez pedig szükség van azokra, akik működtetik, s akik mint hajók közlekednek e szigetek között. Ilyen hajónak tekinthetjük Németh László atyát, az alapítvány jelenlegi elnökét és a kuratórium többi tagját.

Nagy értéknek tekintjük, s méltán nemzeti kincseink között tartjuk számon a Szent István Házat. Szeretném ezért Magyarország Kormánya megbecsülését tolmácsolni az éppen ma ötvenéves Alapítvány iránt.

Ötven év – igazi jubileum! Boldog jubileumot!

Szentmise a Szent István Alapítvány 50. évfordulóján

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése