2016. november 30., szerda

Amerikai katolikus lap az üldözött keresztények megsegítését célzó magyar kezdeményezésről


„A közel-keleten élő keresztények szenvednek a háború miatt, és mert keresztények” – mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a Crux amerikai katolikus hírportál főszerkesztőjének, John L. Allen-nek (Two hints something’s stirring on anti-Christian persecution, 2016. nov. 26.). „Olyanok vagyunk, mint a testvérek, akik látják, hogy nővérük háza lángokban áll, ezért segíteni kívánnak a tűzoltásban és az újjáépítésben”.

Rómában az elmúlt napokban egy magyar diplomatákból és politikusokból álló delegáció találkozott a vatikáni szervekkel, hogy a közel-keleti keresztények helyzetéről tárgyaljon. A magyar küldöttség tagjai között volt a keresztényüldözés elleni helyettes államtitkár is. A cikk külön kiemeli, hogy Magyarország a világ egyetlen olyan országa, amelynek kormányában ilyen pozíció létezik. Az új kezdeményezést 2016 szeptemberében jelentették be, amelyhez a magyar delegáció a Vatikán támogatását kérte.

A küldöttség Rétvári Bence, a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának vezetésével találkozott Paul Gallagher érsekkel a Vatikáni Államközi Kapcsolatok titkárával, Leonardo Sandri bíborossal, a Keleti Egyházak Kongregációjának prefektusával, és Silvano Tomasi érsekkel, a ENSZ genfi székhelyű hivatalainak állandó szentszéki megfigyelőjével (megj.: jelenleg az Igazságosság és Béke Pápai Tanács titkára).

A Crux hírportálnak adott interjúban Rétvári Bence az új államtitkárság miértjéről kifejtette, nem az a kérdés, miért élt Magyarország ezzel a világon egyedülálló kezdeményezéssel, hanem inkább, hogy mások miért nem járnak el hasonlóképpen, ha egyszer a keresztények a világon a legüldözöttebb vallási csoport. „A közel-keleti keresztények duplán is diszkrimináció áldozatai: egyrészről azért, mert háború sújtja őket, másrészről pedig azért, mert keresztények” – fejtette ki Rétvári Bence – Olyanok vagyunk, mint a testvérek, látjuk, hogy nővérünk háza lángokban áll, ezért segíteni szeretnénk a tűzoltásban és a ház újjáépítésében”.

Az új magyar kormányzati hivatal három prioritása: kihasználni, hogy Magyarország tagállamként van jelen nemzetközi szervezetekben; figyelemfelkeltés a globális méretű keresztényüldözésre; konkrét projektek végrehajtása az érintett térségekben.

Rétvári Bence hangsúlyozta, hogy személyes ügyének is érzi ezt a feladatot: „Azt gondolom, hogy keresztényként mindannyiunkat mélyen érint keresztény embertársaink nehéz helyzete. A nyugati világban mi, keresztények nagyon elkényelmesdtünk. Gyakran arra sem találunk időt, hogy elmenjünk a vasárnapi szentmisére, sok keresztény testvérünk pedig életét kockáztatja vallásáért”. Magyarország döntése a keresztényüldözés elleni államtitkárság létrehozásával még inkább felhívja a figyelmet arra, hogy a keresztényeknek most nagy szükségük van segítségre elsősorban a Közel-Keleten.

A Crux újságírója szerint valószínűleg belpolitikai motivációi is vannak a magyar kezdeményezésnek, amint arra Rétvári államtitkár tréfásan utalt is mondván: „persze, nem szégyelljük, ha intézkedések elnyerik a választóink tetszését”.

A cikk egyben megjegyzi, hogy szintén a napokban került sor egy új projekt bemutatójára, amely a Comunione e Liberazione (Közösség és Felszabadulás) katolikus lelkiségi mozgalom, az ISCOM egyházi kommunikációs alapítvány és a Religious Freedom and Business Foundation amerikai alapítvány együttműködésének köszönhetően jött létre, hogy a közösségi médián keresztül adjon hangot az üldözött keresztényeknek. A „StandTogether”, kezdeményezés egy internetes portállal is rendelkezik, ahol hírügynökségek és egyéb források keresztényellenes hírközléseit gyűjtik össze. A projekt bemutatóján az Iszlám Állam kezében lévő iraki kereszténység pusztulásáról adott átfogó ismertetést a káld egyházhoz tartozó Rebwar Basa atya.

Antonio Olivié, a Rome Reports igazgatója hangsúlyozta a „StandTogether” kezdeményezés ökumenikus jellegét, amely megnyitja az utat az együttműködésre és a közös munkára, továbbá azt, hogy a projekt nem kívánja más hasonló hírügynökség, szervezet tevékenységét helyettesíteni.

John L. Allen értékelése szerint minden bizonnyal sem a „StandTogether”, sem Magyarország önmagában nem tudja valószínűleg alapvetően megváltoztatni a helyzetet, mégis e két kezdeményezés annak jele, hogy valami megindult az üldözött keresztények megsegítése ügyében és ez reményt adhat nekik.
Rétvári Bence államtitkár interjút ad John L. Allen amerikai Vatikán-szakértőnek
(foto: https://twitter.com/eduardhabsburg)

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése