2016. január 13., szerda

Díjnyertes magyar alkotás a „100 betlehem” kiállításon


Az idén 40. kiadásához érkezett római „100 betlehem” kiállítás záró ünnepségén hat kategóriában 3-3 díjat osztott ki a zsűri.
 
Az idén Magyarország – a Magyar Kézművességért Alapítvány szervezésében, nagykövetségünk közreműködésével – kilenc alkotással képviseltette magát, összesen 34 ország 72 betleheme között.
Emléklap a kiállításról
 
A külföldi betlehemek kategóriájában a magyar betlehemek egyike, Szomor Ferencné alkotása, a III. helyezést érte el.

Szomor Ferencné alkotása
(foto: AMKA)


A zsűri indoklása szerint Szomor Ferencné természetes anyagok felhasználásával készült betleheme meleg emberséget sugároz. Mária karjában tartva mutatja meg a Kisjézust a világnak, s a Napkeleti Bölcsek mintegy védőpajzsként veszik körbe őt. A háttérben álló nyitott könyv mélységet ad a jelenetnek. Az alkotás egyszerre kifinomult és eredeti.

A kiállításról az olasz és a nemzetközi média az idén is nagy terjedelemben számolt be, hozzájárulva a magyar kézműves hagyományok megismertetéséhez.

 
A III. helyezés a magyar kézműves betlehemek rangos nemzetközi elismerését jelenti. A kiállításon történő puszta részvétel önmagában is elismerésnek mondható, hiszen a benevezett alkotások harmadát – az idén 167 alkotást – válogatta ki a zsűri a kiállítás számára. Éppen ezért minden résztvevő külön oklevelet kapott.

A díjat és az okleveleket a magyar résztvevők nevében, a nagykövetség részéről Érszegi Márk Aurél tanácsos vette át a január 11-i díjkiosztó ünnepségen Mariacarla Menaglia asszonytól, a kiállítás főszervezőjétől.


Az eseményről a Vatikáni Rádió magyar adása is beszámolt:
 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése