2016. október 17., hétfő

Márton Áron Emlékest Rómában


(Foto: Várhelyi Klára)
A Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Márton Áron Emlékév Programbizottság és a Szentszéki nagykövetség közös szervezésében került sor a római Márton Áron Emlékestre október 6-án este a Róma belvárosi Santa Maria del Suffragio barokk templomában.

 
Az alkalomra Rómába utazott a kolozsvári Szent Mihály templom Szent Cecília kórusa (mely templomnak Márton Áron is plébánosa volt egykoron), Kovács Sándor főesperes vezetésével. A Potyó István karmester által összeállított program a keresztút stációinak Márton Árontól vett szövegrészekkel és zenei betétekkel (magyar és nemzetközi, régi és modern egyházi zene) váltakozó előadásából állott (szövege olaszul is elérhető).

 

Az est bevezetőjében Kovács Sándor főesperes Márton Áron püspök életútjáról és életszentségéről beszélt, Gaal Gergely, a Programbizottság elnöke a Márton Áron püspök életét bemutató utazókiállításról, melyet olasz változatban is elkészíttettek, s ami az est során a templomban volt megtekinthető (utána pedig a Római Magyar Akadémián).

 

Kovács Sándor főesperes
(foto: Várhelyi Klára)


Mons. Kovács Gergely, Márton Áron boldoggá avatási ügyének posztulátora Programbizottság által finanszírozott olasz és angol nyelvű Márton Áron életrajzról (Virt László, „Il Vescovo Áron Márton. L’integerrimo servo del Signore”, Ed. Velar, 2016) beszélt.

 
Gaal Gergely
(foto: Várhelyi Klára)

A közönség soraiban egyházi személyek és zenei szakértők mellett a római magyar papság képviselői is helyet foglaltak.

 
Mons. Kovács Gergely
(foto: Várhelyi Klára)

Az utazókiállítás és a könyv továbbra is rendelkezésre áll és még szélesebb közeghez képes eljuttatni üzenetét.

 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése