2020. február 14., péntek

Az államközi kapcsolatok titkár-helyettesének beszéde a magyar-szentszéki diplomáciai kapcsolatok évfordulója alkalmából

A Magyarország és a Szentszék diplomáciai kapcsolatfelvételének 100., és helyreállításának 30. évfordulója alkalmából, Áder János köztársasági elnök úr jelenlétében tartott február 13-i ünnepi hangverseny elején a Pápai Államtitkárság képviseletében jelen levő Mons. Miroslaw Wachowski, az államközi kapcsolatok titkár-helyettese az alábbi beszédet mondta.
* * *


Mons. Miroslaw Wachowski
A Szentszék és Magyarország diplomáciai kapcsolatainak centenáriumát, illetve a kommunizmus végén történt helyreállításuk harmincadik évfordulóját ünnepeljük ma este. Valójában Magyarország és a Szentszék kapcsolatai évezredes múlttal büszkélkedhetnek, mely II. Szilveszter pápa és Szent István magyar uralkodó idejére nyúlik vissza. Szent II. János Pál 1991-es magyarországi látogatása során kiemelte a szent király szerepét, akitől „nemcsak a II. Szilveszter pápától kapott királyi koronát örököltétek, rátok hagyta szellemi végrendeletét is, az alapvető és megsemmisíthetetlen értékek örökségét. […] Szent István felismerte, hogy a kereszténység felvétele az igazi útja a túlélésnek, és annak, hogy a különféle törzsekből egy nemzetet alkosson. A valódi emberi kultúra számára ugyanis csak a keresztény értékek tudnak szilárd alapot teremteni”. Továbbá, folytatja II. János Pál, „Szent István beillesztette Magyarországot az európai nemzetek közösségébe, amikor elfogadta a földrész közös társadalmi formáit és keresztény hagyományait s befogadta az országba az idegeneket, különösen a zarándokokat” (II. János Pál homíliája, Budapest, 1991. augusztus 20.).

Az évszázadok során, a történelem minden vihara és a politikai rendszerek változásai ellenére a Szentszék és Magyarország – a szovjet időszakot leszámítva – mindig megerősítették közös szándékukat, hogy együtt munkálkodjanak a közjó érdekében. Eme őszinte együttműködés kitapintható az Egyház és az Állam közötti kapcsolatok szintéjén is. A Magyarország és az Egyház közötti kapcsolatok hozzájárultak az európai egyensúlyhoz, az európai kultúra alakításához s az európai földrész keresztény identitásához.


Elnök úr vatikáni látogatása, diplomáciai kapcsolataink eme jeles évfordulói alkalmából, a fennálló kétoldalú jó kapcsolatok újabb jelét adják. A diplomáciai kapcsolatok gondozást és folytonos táplálást igényelnek, ami a nagykövetek és a pápai követek elsődleges feladata. Amint ezt megerősítheti mind Nagykövet úr, aki Magyarországot a Szentszéknél képviseli, mind Őexcellenciája Mons. Angelo Acerbi, aki az első magyarországi nuncius volt a diplomáciai kapcsolatok 30 évvel ezelőtti helyreállítását követően, s aki ma itt van közöttünk.

A diplomáciai kapcsolatok egyszerre igénylik és táplálják a találkozás kultúráját, melyre Ferenc pápa tanít bennünket szavaival s gesztusaival. Az 53. Béke Világnapra küldött Üzenetében, 2020. január 1-jén a Szentatya arra emlékeztet, hogy „a találkozás kultúrája szakít a fenyegetés kultúrájával. […] Arra indít bennünket, hogy túllépjük szűk látókörünk határait, hogy mindig az egyetemes testvériség megélésére törekedjünk, az egyetlen Mennyei Atya gyermekeiként.” A találkozás kultúrája révén megtapasztalhatjuk a különbözőség kihívásait és gazdagságát, ami segít felfedeznünk Istentől eredő közös származásunkat.

A diplomáciai kapcsolatok a párbeszédből élnek és előmozdítják azt. Ismét Ferenc pápa béke világnapi üzenetét szeretném idézni: „nem lehetséges valóban elérni a békét, hacsak nincs meggyőződéses párbeszéd az emberek között, akik az igazságot keresik, túl a különféle ideológiákon és véleményeken”.

Nagy örömmel ünnepeljük ma a Szentszék és Magyarország diplomáciai kapcsolatainak centenáriumát és helyreállításuk harmincadik évfordulóját. Biztosíthatom, hogy a Szentszék különleges rokonszenvvel tekint Magyarországra ezeréves kereszténysége okán, s a közös európai ház építéséhez való hozzájárulása miatt. A mai alkalom lehetővé teszi, hogy emlékezzünk, ünnepeljünk és újólag megerősítsük szándékunkat az intenzív együttműködésre, s szeretnék azon kívánságnak hangot adni, hogy kétoldalú kapcsolataink tovább erősödhessenek a találkozás és a párbeszéd kultúrájának jegyében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése