2016. május 9., hétfő

Szent Márton konferencia Rómában


“Tours-i Szent Márton: európai személyiség és a jótékonyság jelképe – útvonalak, események, ünnepségek” címmel szervezett május 9-én délelőtt kerekasztal-konferenciát a Római Magyar Akadémián a magyar, a francia és a svájci szentszéki nagykövetség, továbbá a Kultúra Pápai Tanácsa és az Olasz Püspöki Konferencia Szabadidő-kultúra-sport Hivatala.
 
 

Habsburg-Lotharingiai Eduard magyar nagykövet Szent Márton magyar vonatkozásaira utalt köszöntőbeszédében, Francois-Xavier Tilliette francia ügyvivő a szent franciaországi kulturális örökségét mutatta be, míg Pierre-Yves Fux svájci nagykövet személyes beszámolót adott az általa gyalogosan végigjárt Szent Márton-útról. Nagykövet-társai nevében bejelentette továbbá, hogy a szentszéki diplomáciai testület jótékonysági kezdeményezéssel készül támogatni a november 11-i nemzetközi zarándoklatot, melynek során Ferenc pápa éppen Szent Márton ünnepén fogadja az egész Európából érkező hajléktalanokat.

Mons. P. Iacobone, P-Y. Fux, Habsburg-Lotharingiai E., F-X. Tilliette



A rendezvényen Paul Poupard bíboros, a Kultúra Pápai Tanácsa volt elnöke, valamint a ljubljanai Edvard Kovač ferences atya és Prof. Bruno Judic, a tours-i Szent Márton Kulturális Központ elnöke mutatta be Szent Márton életét és a mának szóló aktuális üzenetét.
Paul Poupard bíboros előadása

 

A Szent Márton-út kapcsán pedig Stefano Dominioni, az Európa Tanács égisze alatt működő Európai Kulturális Útvonalak Intézete igazgatója, Mons. Mario Lusek, az Olasz Püspöki Konferencia Szabadidő-kultúra-sport Hivatala igazgatója, továbbá Mons. Massimo Pozzer, a Romea Strata egyesület képviselője beszélt a mai zarándoklatokról, és általában a lelki tartalom felértékelődéséről a kulturális turizmus terén.
B. Judic, A. Selosse, M. Pozzer, E. Kovac, Érszegi M.A.

Antoine Selosse, tours-i Szent Márton Kulturális Központ igazgatója ismertette a Szent Márton-év franciaországi eseményeit, Érszegi Márk Aurél pedig – volt pannonhalmi diákként – a jubileumi év magyar kezdeményezéseit. Utóbbiak között kiemelte a nemrég kibocsátott magyar Szent Márton-bélyeget, melynek egy-egy példányával a Magyar Posta a megtisztelte a konferencia előadóit – mintegy vizuális megjelenítéseként a magyarországi Szent Márton-évnek.

Szent Márton-bélyeg

A Római Magyar Akadémia nagytermét megtöltő közönség soraiban jelen voltak a római és vatikáni tudományos közélet tagjai mellett a Szentszéknél akkreditált diplomáciai testület képviselői. Az esemény moderátora, Mons. Pasquale Iacobone, a Kultúra Pápai Tanácsa tisztviselője, zárszavában felvetette, javasolni fogják Ferenc pápának, hogy az éves pápa-érem következő kiadása Szent Mártont ábrázolja
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése