Vatikáni látogatás – tudnivalók


Felhívjuk a figyelmet, hogy a Vatikáni Nagykövetségnek gyakorlati okokból nem áll módjában közreműködni a vatikáni látogatás megszervezésében és a belépőjegyek igénylésében. Az alábbi információk tájékoztató jellegűek, célszerű a Szentszék honlapján is utánanézni (ld. alul).
 
 
Szent Péter-bazilika


A Szent Péter-bazilika minden nap reggel 7:00 és délután 18:30 (nyáron 19:00) között látogatható. Reggel 7:00 és 9:00 óra között a bazilika különböző  mellékoltárainál és az altemplomban (Grotte) szentmiséket celebrálnak.

A belépést biztonsági átvilágítás előzi meg a Szent Péter téren. Nem szabad bevinni: szúró- és vágóeszközöket, nagyméretű hátizsákot/ táskát, babakocsit (a bazilika bejárata mellett van a megőrző). Be lehet vinni: innivalót, esernyőt, kisebb hátizsákot, táskát. Előírás a tisztességes öltözet: legalább a térdet és a vállakat fedő ruházat.

A bazilika kupolája 8:00 és 17:00 (nyáron 18:00) között látogatható. Bejárat a biztonsági átvilágítás után a bazilika előteréből. A látogatás tervezésekor figyelembe kell venni, hogy 320-551 lépcsőt kell gyalogolni (a lift csak a kupola aljáig visz fel).

A bazilika altemploma (Grotte Vaticane) a bazilika nyitvatartási idejében látogatható, de reggel 8:00 és 9:00 óra között csak miselátogatási céllal lehet belépni.

A vatikáni Magyar Kápolna (Cappella Magna Domina Hungarorum) az altemplom jobboldalán egy mellékfolyosóról nyílik, amit rendszerint csak külön kérésre nyitnak meg. Minden kedden reggel 8:00-kor magyar nyelvű szentmisét tartanak a kápolnában.

A bazilika miserendje a saját honlapján olvasható.

 

Vatikáni Múzeum

A Vatikáni Múzeumra vonatkozó információk elérhetők a múzeum honlapján (nyitva tartás, jegyvásárlás, látogatás körülményei). A nagyszámú látogató miatt javasolt előre megvásárolni a belépőjegyet.

A Vatikáni Kertek és a Castel Gandolfo-i pápai nyaraló látogatásával kapcsolatos információk szintén megtalálhatók a múzeum honlapján.

 
Pápai szertartások, kihallgatások

A Szentatyával jellemzően háromféle alkalommal lehet találkozni:

1. Minden vasárnap és jelesebb ünnepnapon déli 12:00-kor a Szent Péter téren tartott Úrangyala-imádság (Angelus) alkalmával. A térre szabad a belépés (biztonsági átvilágítással), belépőjegyek nem szükségesek.

2. A szerdai délelőtti általános kihallgatáson, amire 10:00 órai kezdettel a Szent Péter téren, vagy a VI. Pál-teremben kerül sor. Belépőjegy igénylése kötelező (és ingyenes).

3. Pápai szertartások során, melyek időpontjáról a Szentszék honlapján lehet tájékozódni. Belépőjegy igénylése kötelező (és ingyenes).

A belépőjegyek igénylése:

A pápai kihallgatásokra és szertartásokra a belépjegyeket a Pápai Ház Prefektúrájánál (Prefettura della Casa Pontificia) lehet előzetesen igényelni levélben, vagy faxon:

Prefettura della Casa Pontificia,
00120 Città del Vaticano;
Fax: +39 06 6988 5863

 
A kérelemben meg kell jelölni:
 • A kihallgatás vagy szertartás időpontját, amelyen részt kívánnak venni;
 • Az igényelt belépőjegyek számát
 • Az egyén, avagy a csoport nevét;
 • Postacímet
 • Telefonos és fax-elérhetőséget.

Az igényelt jegyeket személyesen kell átvenni a Vatikánban, a VI. Pál-teremnél található jegyirodában:
 • általános kihallgatás esetén az előző nap délutánján 15:00-19:00 között, vagy a kihallgatás reggelén 7:00-10:00 között;
 • pápai szertartások esetén az előző nap délutánján 15:00-19:00 között, vagy külön egyeztetés alapján.

Egyházi személyeknek


Papok és diakónusok a részükre fenntartott külön szektorban foglalhatnak helyet a pápai szertartások során. Lehetőségük van továbbá koncelebrálni, vagy részt venni a hívek áldoztatásában.

A részvétel érdekében legalább 5 nappal a szertartás előtt kérelmet kell benyújtani a Pápai Szertartásmesteri Hivatalhoz (Ufficio delle Celebrazioni Liturgiche) a biglietti@celebra.va címen.

A kérelemben meg kell jelölni a kérelmező pap/diakónus
 • vezeték- és keresztnevét;
 • a szertartás megjelölését és időpontját, amelyen részt kíván venni;
 • az igényelt jegyek számát
 • telefonos elérhetőséget;
 •  római elérhetőséget (ahol az illető tartózkodik látogatása során);
 • csatolni kell továbbá a celebret igazolást.

 
 
 

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése