Magyarország és a Szuverén Máltai Lovagrend


A Rend 1138 körül telepedett meg Magyarországon és a középkor folyamán jelenléte folyamatosan erősödött. A rendi hagyomány szerint II. András szentföldi keresztes hadjárata során 1217-ben jogi donátus lett. A török korban magyarországi birtokaik nagy részét elvesztették, magyarországi tevékenységük gyakorlatilag megszűnt. A XVII. századi magyarországi lovagok közül meg kell említeni Kollonich Lipót későbbi esztergomi érseket, aki papi pályafutását megelőzően máltai lovag volt és Máltán parancsnoki beosztást viselt.

A Magyarországi Máltai Lovagok Szövetsége 1928-ban alakult. Az 1945 utáni kényszerű emigrálást követően a magyar szövetség 1954-ben Rómában szerveződött újjá. Vezetői közül ki kell emelni az újjászervező Pallavicini Hubert őrgrófot, báró Apor Gábort (volt szentszéki követünk, mellszobra 2009. óta díszíti vatikáni követségünk épületét), illetve gr. Kállay Kristófot (a SMOM szentszéki követe volt, saját gyűjteményét Nyíregyházának adományozta). Az 1956-os forradalom idején és utána a máltai lovagok élelmiszer- és gyógyszeradományokat juttattak Magyarországra, segítették a menekülők továbbjutását és beilleszkedését. A Magyar Máltai Lovagok Szövetsége 1996. január 27-én tért vissza Rómából a Budai Várba.

A Szuverén Máltai Lovagrend 1925-ben követséget állított fel Budapesten, a rendszerváltást követően az 1990. július 13-án aláírt Jegyzőkönyvvel történt meg a diplomáciai kapcsolatok helyreállítása. Magyarországot a Szentszékhez akkreditált nagykövetünk képviseli a Rend római központjában, míg a Szuverén Máltai Lovagrend nagykövetsége a Budai Várban található.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat 1989. február 4-én alakult meg Budapesten. Az 1998. óta kiemelten közhasznú szervezetként és alapítványként működő szeretetszolgálat segítő és mentő akcióival a kormányszervek és a társadalmi szervezetek aktív partnere. A Magyar Máltai Lovagok Szövetségének felügyelete alatt, de messzemenő szervezeti önállósággal végzi emberbaráti tevékenységét, mintegy 5000 aktív, 16.000 mozgósítható önkéntes és további 600 munkatárs közreműködésével.

Jelentős állomás a Rend és Magyarország kapcsolataiban a 2010-ben megkötött együttműködési megállapodás, melynek értelmében a máltaiak az egyházakkal azonos támogatást kaphatnak a szociális és közfeladatokat ellátó tevékenységük során.

 

Magas szintű látogatások:

Fra’ Andrew Bertie nagymester először 1993. szeptember 30. - október 3. között tett hivatalos államfői látogatást Magyarországon.

1996. november 27-30. között Bertie nagymester az 1956-os forradalom 40. évfordulója alkalmából ismét Magyarországra látogatott.

Göncz Árpád köztársasági elnök 1997. november 8-án viszonozta a látogatást a Rend római központjában. November 9-én pedig részt vett Apor Vilmos győri püspök boldoggá avatásán, akinek személyében a pápa először emelt a boldogok sorába magyar máltai rendtagot.

2002. június 19-én Mádl Ferenc köztársasági elnököt a Máltai Palotában fogadta Fra' Andrew Bertie nagymester.

2004. május 17-19. között Bertie nagymester újabb hivatalos látogatást tett Magyarországon.

Sólyom László köztársasági elnök 2006. november 6-án kereste fel Rómában a nagymestert.

2008 júniusában Göncz Kinga külügyminisztert a Rend központjában fogadta az új nagymester, Fra’ Matthiew Festing.

Fra’ Matthew Festing nagymester 2009. február 8-11. közötti állami látogatáson járt Magyarországon. 2009 júliusában pedig részt vett a vasfüggöny lebontásának 20. évfordulós budapesti állami ünnepségein.

2011 februárjában Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tett látogatást Festing nagymesternél, a kétoldalú együttműködési megállapodás ratifikációs okmányainak cseréje alkalmából.

2012 júliusában a nagymester felkereste a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által megszervezett balatonföldvári nemzetközi ifjúsági mozgássérült tábort.

2013. október 12-én Festing nagymester részt vett Budapesten, az Országházban megrendezett emlékülésen, melyen a Rend 900 éves fennállását és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat megalakulása 25. évfordulóját ünnepelték.