2020. október 8., csütörtök

Ünnepi szentmise a vatikáni Magyarok Nagyasszonya kápolnában a felszentelés 40. évfordulóján

1980. október 8-án reggel, Szent II. János Pál pápa szentelte fel a magyarok új kápolnáját a vatikáni Szent Péter bazilika altemplomában Magyarok Nagyasszonya tiszteletére. A jeles évfordulón, a járványhelyzetre való tekintettel, csak szűk körben ünnepelhetett a magyar közösség, mintegy 20 fő részvételével. Az ünnepi szentmisét Erdő Péter bíboros, prímás mutatta be Németh Norbert atya, a Pápai Magyar Intézet rektorának, P. Vértesaljai László jezsuita atya, a Vatikáni Rádió magyar adása főszerkesztőjének és Varga Norbert atya, érseki titkárnak koncelebrálásával.


Erdő Péter bíboros homíliájában megemlékezett arról, hogy a magyar kápolna egy régi vágy megvalósulása volt. A Szent István király alapította zarándokház a kápolna közvetlen közelében helyezkedett el, amely a barokk Szent Péter bazilika építésekor lebontásra került. E zarándokház örököse a mai kápolna. Egyértelmű volt - mondta a főpásztor - hogy a kápolnát a Szűzanyának, Magyarok Nagyasszonyának kell szentelni. Szent István király országát a Szűzanya oltalmába ajánlotta. A 150 éves török hódoltság után Buda visszafoglalását és a Zentai csata győzelmét a Szűzanya közbenjárásának tulajdonították. A magyar kultúra része a katolikus örökség, amely az Isteni Gondviselésben és a jövőben való bizalmat tükrözi, nemzeti identitásunk elfogadását és felértékelését, ugyanakkor szívünk kapujának megnyitását is jelenti más népek felé. Katolikus létünk nemcsak kulturális tény, hanem egy egész életre szóló személyes meggyőződés. A magyar kápolna felépítése és pápai áldása megmutatta számunkra, hogy a római egyház befogad, tisztel bennünket, mint közösséget és egyesít minket más népekkel a Krisztusban való hit által. Más nemzetek is Anyaként tekintenek Szűz Máriára, amely szintén megerősíti a tényt, miszerint testvérek vagyunk más népekkel.


Az ünnepi szentmisén részt vett Habsburg-Lotharingiai Eduárd szentszéki nagykövet, aki az egybegyűltekhez intézett köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a Magna Domina Hungarorum kápolna a magyarok számára otthont jelent a Vatikánban, ahová a magyar közösség hetente összegyűlhet. Ez a találkozás az, amely a magyar szív dobogását táplálja Rómában. A szentszéki magyar nagykövet mellett foglalt helyet Kovács Ádám Zoltán római nagykövet, jelen volt Kudar Gábor, a Római Magyar Akadémia igazgatója, valamint a magyar sajtó képviselői.  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése