2016. március 27., vasárnap

Ozsvári-evangeliárium a húsvéti vigílián


Az idei húsvéti vigília-szertartás során is az Ozsvári-féle evangeliárium volt használatban a Szent Péter-bazilikában. Az 1991-ben a magyar püspökök ajándékaként a Vatikánba került gyönyörű liturgikus tárgyat előbb XVI. Benedek, újabban pedig Ferenc pápa is rendszeresen használja.
Így hát amikor a Szentatya megáldja vele a híveket, szemei előtt a Magyarok Nagyasszonya, valamint Szent István, László, Imre és Gellért alakja jelenik meg.
Az Ozsvári-féle evangeliárium
a pápai szertartások szolgálatában
Értékét még inkább emeli, hogy nem csupán egy remekműről van szó, hanem benne az alkotó, Ozsvári Csaba személyes hite is tükröződik: “Műalkotásai hívő lelkéből és hittől áthatott életviteléből forrásoztak. (…) Nem engedett az egyénieskedő vagy túl modern törekvéseknek, hanem mindent a hitvalló egyházművészet élő hagyományainak megfelelően alkotott. Ugyanígy az imaélete, egész magatartása, családi élete arról győztek meg, hogy családját egészen Isten akarata szerint vezette, kiváló édesapa és kiváló férj volt.” – írja róla Karl-Josef Rauber bíboros, volt budapesti nuncius (vö. Vértanúink-Hitvallóink, XXI/3.).
Az Ozsvári-féle evangeliárium - a pápai mise végén többen
odamentek a sekrestye-asztalhoz lefényképezni
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése